Hoe voorkom je een (te) hoog personeelsverloop?

Personeel zoeken, vinden én behouden is niet altijd makkelijk. Sommige periodes leiden immers tot een hoger personeelsverloop dan anders. Kijk bijvoorbeeld naar de huidige coronacrisis. Voor veel ondernemers betekent dat minder beschikbare werkuren voor hun personeel. Maar wat als het personeelsverloop simpel weg te hoog is? Je kunt daar als werknemer in de meeste gevallen iets aan doen. In dit artikel vertellen we je daar graag meer over.

Personeelsverloop aanpakken

Dat personeel stopt met werken en op zoek gaat naar een andere job kan heel verschillende redenen hebben. Wij bekijken hier de redenen waar jij als ondernemer mogelijk iets aan kan doen. Als je werknemer bijvoorbeeld het gevoel heeft ‘uitgekeken’ te zijn op zijn of haar baan, is dat natuurlijk niet altijd een oorzaak waar jij als ondernemer wat aan moet of kunt veranderen. Soms is het simpelweg tijd voor iemand om weer verder te gaan. Maar wat zijn wel oorzaken van vertrek die bij jou als ondernemer of manager liggen?

  • Te weinig verantwoordelijkheid: In dit geval vinden werknemers weinig uitdaging in hun werk én is er een weinig of geen kans om door te groeien. Onze tip? Praat altijd met je personeel of medewerkers (een halfjaarlijks of jaarlijks functioneringsgesprek werkt het beste). Geef ze de ruimte om kritiek te kunnen geven, maar ook daar zelf iets mee te doen. Dat geeft je werknemer meer verantwoordelijkheid!
  • Seizoenswerk: Seizoenswerk is een oorzaak waar je niet direct iets aan kunt doen, maar die je toch aan ziet komen. Na een bepaalde datum is het werk of project gedaan en zwaaien je werknemers af. Zorg dat je hier op voorbereid bent en dat je dus ook al aan vervanging of ander soort werk denkt als het seizoen voorbij is.
  • Lage frequentie opdrachten: Wanneer je projectmatig werk doet en er komen maar weinig opdrachten binnen kan dat reden zijn voor medewerkers om op te stappen. Kleine projecten die anderzijds wel worden aangepakt kunnen niet als ‘interessant’ genoeg door het personeel worden ervaren. Ook hierin is communicatie erg belangrijk! Vraag wat ze zelf verwachten of willen en laat ze misschien zelf eens kijken naar klanten, projecten of opdrachten.

Tips

We hebben hierboven al enkele tips gegeven. Voor ieder soort verloop is eigenlijk altijd een oorzaak te vinden. Het kan nooit kwaad om dit direct met de werknemer te overleggen. Zorg verder dat het personeel zich ten alle tijden dus gehoord voelt, maar dat zij ook onder arbeidsvoorwaarden werken die prettig en passend zijn. Te weinig betaalde banen wekken eerder personeelsverloop op. En vergeet ook niet op zijn tijd een complimentje te geven. Waardering geven is ook waardering krijgen

Meer weten over werk

Gewoon Voor Jullie focust zich dus met name op vacatures in de schoonmaakbranche. Dat betekent echter niet dat wij onze ogen gesloten houden voor andere mogelijkheden en soorten vacatures. Inmiddels hebben we al vele werknemers aan een nieuwe werkgever mogen helpen. Zowel op fulltime als parttime werkgebied. Interesse of wil jij tips voor het solliciteren of aannemen van (schoonmaak)personeel? Neem contact op en vraag ons of we je kunnen helpen! Wij denken graag met je mee.