Hoe je om moet gaan met wisselende werktijden

Als aanbieder van (voornamelijk) vacatures in de schoonmaak weet Gewoon Voor Jullie wat er bij wisselende werktijden komt kijken. Voor de een is het een uitkomst en kan hij of zij vrije tijd en werk goed combineren. De ander is misschien nog niet helemaal gewend met dit soort werktijden. Daarom geven we je in dit blog graag enkele tips hoe je het beste met wisselende werktijden om kunt gaan.

Wisselende werktijden: hoe zit dat?

In Nederland werkt een groot deel van de mensen spreekwoordelijk ‘9 tot 5’ of grotendeels overdag. Toch zijn er veel werknemers in beroepsgroepen zoals de zorg, schoonmaak en logistiek, die al veel eerder op moeten staan. Soms is dit omdat het werk juist dan moet gebeuren of dat het gewoon onderdeel is van het vak. Ook hebben deze beroepen te maken met wisselende werktijden. Dit betekent dus dat je de ene week nachtdiensten draait en de week erop weer overdag werkt, afhankelijk van het soort werk. Wie met onregelmatige werktijden te maken krijgt, doet er goed aan om zich van tevoren goed te informeren over deze manier van werken. Gewoon Voor Jullie helpt je daar graag een handje in mee.

Tip: Houd je hoofd erbij!

De eerste paar keer dat je vroeg op moet staan om te beginnen zijn altijd even wennen. Probeer, wanneer je ’s nachts of heel vroeg in de ochtend werkt, in ieder geval met voldoende licht te werken. Zo voorkom je dat je slaperig voelt. Als schoonmaker is dit misschien overbodig om te zeggen, maar zorg er ook voor dat je voldoende in beweging blijft en eet niet al te zware maaltijden tijdens je pauzes. Werk je in een team? Zorg dan dat je contact met elkaar hebt en wissel, indien mogelijk, regelmatig af van werkzaamheden. Dit houdt je alert!

Slaapproblemen voorkomen: breng structuur aan

Met name voor werknemers die onregelmatige diensten draaien, kunnen slaapproblemen op de loer liggen. Het belangrijkste aspect is dat je structuur aanbrengt en ook behoud in je leven. Zorg ervoor dat, wanneer je in de nacht werkt en overdag slaapt, de gordijnen weinig tot geen licht doorlaten. Geef je lichaam echt de rust die het verdient. Blijft dit lastig of houd je er lichamelijke klachten aan over? Overleg dit dan altijd met je werkgever, mogelijk valt er een oplossing te bedenken voor de uren die je werkt.

Interesse? Neem direct contact met ons op!

Ben jij benieuwd naar de verschillende mogelijkheden, vacatures en hulp die wij bieden? Schroom dan zeker niet om een gesprek met Gewoon Voor Jullie in te plannen. Samen kijken we met jou naar wat voor werk je graag wilt doen en bij welk bedrijf jij je op je plek voelt. Bekijk sowieso onze website voor een divers aanbod schoon maak vacatures, zowel fulltime als parttime. Heb je iets gevonden of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag bij het vinden van jouw nieuwe baan.