Hoe houdt de werkgever rekening met de nieuwe WAB?

Als werkgever van een bedrijf zult u er ongetwijfeld over gehoord hebben. Zo niet, dan leggen wij graag aan je uit wat de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) precies inhoudt. Het is namelijk een geheel nieuwe wet op het gebied van contracten en payrolling. Laat je, zeker al werkgever, daarom goed informeren. In dit blog leggen we graag aan je uit wat deze nieuwe wet inhoudt, waar je wettelijk aan voldoen, wat er verandert en waar je verder op moet letten als werkgever maar ook als werknemer!

Wat is de WAB?

De gedachte achter de WAB is om de kloof tussen werknemers in vaste dienst en flexibele werknemers te verkleinen. Vaste medewerkers krijgen daardoor iets flexibelere arbeidsvoorwaarden, terwijl flexwerkers minder ‘flex’ aan het werk zijn. Want nog altijd zijn er betere arbeidsvoorwaarden voor werknemers die in vaste dienst voor een bedrijf werkzaam zijn. De WAB brengt hier (lichte) verandering in en geeft onder meer oproepkrachten en werknemers op de payroll dus meer zekerheid en bescherming. Anderzijds kan een werkgever profiteren van de nieuwe wet omdat deze het bieden van een vast contract aantrekkelijker maakt. De wet is per 1 januari 2020 ingegaan.

Voordelen werkgever

Als werkgever profiteer je van een lagere WW-premie voor werknemers met een vast contract, waardoor het aantrekkelijker wordt om vaste contracten aan te bieden. Ook is het ontslagrecht versoepeld en wordt het voor een werkgever makkelijker om een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden. Uiteindelijk profiteren de werkgever en werknemer hiervan. De WAB is een nieuwe wet die uitkomst biedt in de agrarische- of bouwsectoren waarbij met veel oproepkrachten, seizoenskrachten of per payroll wordt gewerkt. Ook in de schoonmaak van bedrijven, hotels en verzorgingshuizen is dit een wet die veranderingen met zich meebrengt.

Voordelen werknemer

De flexibele werknemer profiteert ook. Onder andere door een transitievergoeding (ontslagvergoeding) vanaf de eerste werkdag. Werknemers die niet vast in dienst zijn of op een payroll staan, kunnen bovendien drie (tijdelijke) contracten in maximaal drie jaar aangeboden krijgen. Voorheen was dit drie tijdelijke contracten in maximaal drie jaar. Ook voor de werkgever is dit positiever, aangezien hij dan niet meteen na twee keer verlengen een vast contract hoeft aan te bieden.

Meer informatie

Zoals je hebt kunnen lezen zitten er dus zowel voor de werknemer als werkgever positieve kanten aan de WAB vast. Als ondernemer die op zoek is naar personeel of als werkzoekende begrijpen we best dat het niet altijd makkelijk is om je rechten en plichten meteen duidelijk te hebben. Gewoon Voor Jullie helpt je daarom graag als professionele bemiddelaar tussen werkgever en werknemer. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op via het contactformulier of bel naar 088 750 8 123.