Hoe houd ik het hoofd koel tijdens werk in de zomer?

Wanneer het beter weer wordt en de zon feller gaat schijnen in de zomer, is het goed om jezelf en je lichaam goed in de gaten te houden. Of je nu in de volle zon aan de slag bent of juist binnen werkt: in beide gevallen is het prettig om te weten hoe je je hoofd koel moet houden tijdens de warme(re) zomermaanden. Lees er meer over in ons nieuwe blog!

Vraag om extra verkoeling

Ben je als schoonmaker actief in een kantoorpand? Dan is er vaak al airco of een ventilator aanwezig. Zo niet, dan is het vaak geen probleem om te vragen of je deze aan mag zetten. Werk je in een bedrijfspand of kantoorruimte en werk je buiten hun werktijden om? Dan heb je vaak minder last van warmte afgevende apparaten zoals computers, motoren of machines. Een andere optie is het zogenoemde tropenrooster. Dit is een aangepaste werkdag, waarmee de werkgever extra rekening houdt met de hitte in de middag en kortere werktijden tijdens de warmste momenten van de dag aanhoudt.

Probeer lichamelijk werk af te wisselen

Het soort werk is ook doorslaggevend in warme periodes. Zwaarder, lichamelijk werk kun je daarom beter afwisselen met ander werk (indien mogelijk). Daarnaast speelt ook de luchtvochtigheid en het soort plek waar je werkt ook een rol. Werk je bijvoorbeeld vooral buiten, bijvoorbeeld als glazenwasser, probeer dan toch enige vorm van schaduw te creëren of neem extra water mee. Werk je op openbare ruimtes zoals pleinen of andere uitgestrekte plekken volop in de zon? Zorg dan ook voor voldoende schaduw of een vast schaduwrijk punt waar op zijn tijd even kunt pauzeren.

De nachtdienst: een handige oplossing

Wat ook kan is ’s ochtends vroeg of ’s nachts werken. Sommige schoonmakers zijn al rond dit tijdstip actief. Een gelukje. Want dit zijn doorgaans de meest koele periodes op een dag. Als schoonmaker of interieurverzorger zijn onregelmatige werktijden soms dus zo slecht nog niet.

Drink voldoende en pak je rust

Tijdens warme dagen is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Want wie beweegt, zweet ook ongetwijfeld. Daarom is het handig om altijd een flesje water bij de hand te hebben. Zorg ervoor dat je ook voldoende eet en op de juiste momenten pauzeert. Zeker in de middag is het aan te raden om op zijn tijd even een paar minuutjes pauze te houden. Overleg dit natuurlijk altijd even met je werkgever.

Tip: je kunt gewoon koffie blijven drinken, maar zeker niet te veel. Cafeïne droogt je lichaam namelijk extra uit.

Gewoon Voor Jullie: brengt werkgever en werknemer bij elkaar

Naast de verschillende blogs met praktische tips, vind je op onze website ook een groot aanbod vacatures. Op dit moment zijn dit vooral vacatures voor in de schoonmaak. Wij richten ons erop om zowel werknemer als werkgever met elkaar in contact te brengen. Want het werk in de schoonmaakbranche staat nooit stil en er is dan ook altijd werk in te vinden. Wil jij gebruikmaken van onze diensten of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!