Flexibele werktijden en vakantie-uren

Flexwerken wordt steeds populairder, maar is bijvoorbeeld in de schoonmaakbranche al lange tijd gemeengoed. Niet alleen als vaste kracht, maar ook als uitzendkracht jezelf in laten huren door meerdere partijen zien we vaker terugkomen. Maar hoe zit het precies met flexibele werktijden in combinatie met vakantie-uren? Heb je ook recht op vakantiedagen en krijg je uitbetaald? In dit blog vertellen we je daar meer over.

Het recht op vakantie

Net als iedere andere werknemer heb je ook als flexwerker gewoon recht op vrije dagen. Officieel heb je als werknemer in fulltime dienst recht op minimaal 20 vrije dagen per jaar, werk je in parttime dienstverband dan heb je recht op een gelijkmatig deel. Let wel op: vakantie-uren of dagen kun je niet ‘zomaar’ opnemen als parttimer. Overleg altijd met je werkgever over de mogelijkheden. Bij vakantie-uren ligt dat net iets anders als parttimer. In het cao (arbeidsovereenkomst) of contract staat altijd vermeld hoe je werkgever precies jouw vakantie-uren berekent en opstelt.

Vakantiegeld

Ook heb je als flexwerker gewoon recht op vakantiegeld. Wettelijk staat vast dat je recht hebt op minstens 8 procent van het (bruto) loon dat je het afgelopen jaar verdiend heeft. Heb je minder dan een jaar gewerkt? Dan is het gebruikelijk dat de werkgever het vakantiegeld berekent aan de hand van het salaris dat je tot aan dat moment verdiend hebt. Ziekte is een ander verhaal, waarbij er tussen werkgever en werknemer afspraken worden gemaakt. Dit verschilt dus per bedrijf, instelling of locatie.

Let op: het is in sommige gevallen gebruikelijk dat het vakantiegeld met het standaardloon verrekend wordt en uitbetaald. Dat betekent dus dat je geen vakantiegeld in mei krijgt (de gebruikelijke maand waarin dit wordt uitgekeerd). Ook dit is per werkgever, contract of arbeidsomstandigheid anders.

Raad en daad

Wil jij graag als (parttime) schoonmaker aan de slag, maar vind je het lastig om een goede schoonmaak vacature te vinden waarbij je precies weet waar je recht op hebt? Dan helpt Gewoon Voor Jullie je graag met passend advies. Ook helpen we jou met het vinden van een nieuwe werkgever in de schoonmaakbranche. We zijn op de hoogte van de laatste cao-aanpassingen in de schoonmaakbranche en kunnen jou dus praktische tips geven die helpen bij het solliciteren. Samen met jou kijken we bijvoorbeeld naar de beschikbare vacatures, de inhoud van een cao en welke rechten of plichten je hebt als werknemer.

Onze service inschakelen

Onze service schakel je natuurlijk in als je op zoek bent naar een professionele parttime of fulltime baan in de schoonmaak. Daarom vind je in ons overzicht een altijd actueel aanbod parttime of fulltime schoonmaak vacatures. Heb je nog vragen over een bepaalde vacature? Neem dan contact met ons op en vraag naar de verschillende mogelijkheden. Wij helpen je bij het vinden van een nieuwe baan!